Galleria foto

Na kontakto

RADIO MARIA Studio Tirane: 

(+355) 4 2 346 346

Admin & Fax:
(+355) 22 255 912

LAJME

 •  

   

  UDHËTIMI APOSTOLIK I ATIT TË SHENJTË FRANÇESKU NË POLONI ME RASTIN E DITËS SË XXXI BOTËRORE TË RINISË

   

  CEREMONIA E MIRËSEARDHJES ME TË RINJTË

  28 korrik 2016

   

  FJALIMI I ATIT TË SHENJTË

   

  Të dashur të rinj, mirëdita!

   

  Më në fund po takohemi! Faleminderit për këtë mikpritje të ngrohtë! Falenderoj Kardinalin Dziwisz, Ipeshkvinjtë, meshtarët, fetarët, seminaristët e laikët si dhe të gjithë ata që ju shoqërojnë. Një  falenderim për ata që e kanë bërë të mundur praninë tonë sot këtu, që janë vënë në lëvizje në mënyrë që të mund të festonim fenë. Sot ne, të gjithë së bashku, po festojmë fenë!

   

  Në këtë tokë të lindjes së tij do të doja të falenderoja në mënyrë të veçantë shën Gjon Palin II [duartrokitje e madhe] – fort, fort... - që I ka ëndërruar dhe u ka dhënë nxitje këtyre takimeve. Nga qielli ai na shoqëron duke parë shumë të rinj që u përkasin popujve, kulturave, gjuhëve kaq të ndryshme me një qëllim të vetëm: të festojnë Jezusin që është I gjallë në mes nesh. A e kuptuat? Të festojmë Jezusin që është I gjallë në mes nesh! Dhe të themi që është I gjallë, dmth të duam të ripërtërijmë deshirën tonë për ta ndjekur, dëshirën tonë për të jetuar me pasion dishepullizimin e Jezusit. E ku ka rast më të mirë për të ripërtërirë miqësinë me Jezusin sesa kur ripërtërini miqësinë midis jush! Ku ka rast më të mirë për të përfocuar miqësinë tonë me Jezusin sesa ta atë bashkëndajmë me të tjerët! Ku ka mënyrë më të mirë për të provuar gëzimin e Ungjillit sesa të duash të “infektosh” me Lajmin e Mirë në situata të dhimbshme e të vështira!

   

   

   

  E Jezusi është ai që na ka mbledhur në këtë Ditë të tridhjetëenjë-të Botërore të Rinisë; është Jezusi që na thotë: “Lum të mëshirshmit, sepse do të gjejnë mëshirë” (Mt 5,7). Të lumë janë ata që dinë të falin, që dinë të kenë një zemër të mëshirshme, që dinë t’u japin më të mirën të tjerëve; më të mirën, jo atë që tepron: më të mirën!

   

  Të dashur të rinj, në këto ditë Polonia, kjo tokë fisnike, vishet me festë; në këto ditë Polonia do të jetë fytyra gjithmonë e re e Mëshirës . Nga kjo tokë me juve si edhe të bashkuar me shumë të rinj që sot nuk mund të jenë këtu, por që na shoqërojnë përmes mjeteve të ndryshme të komunikimit, të gjithë së bashku do të bëjmë me këtë ditë një festë të vërtetë jubilare, në këtë Jubile të Mëshirës.

   

  Në vitet e mia të kaluara si Ipeshkëv kam mësuar një gjë- kam mësuar shumë në fakt, por një dua ta them tani-: nuk ka asgjë më të bukur sesa të meditosh dëshirat, angazhimin, pasionin dhe energjinë me të cilën shumë të rinj e jetojnë jetën. Kjo është e bukur! E ku jeton kjo bukuri? Kur Jezusi prek zemrën e një të riu, e një të reje, këta janë të aftë të bëjnë vepra me të vërtetë madhështore. Është nxitëse, t’I dëgjosh tek bashkëndajnë ëndrrat e tyre, pyetjet e tyre dhe dëshirën e tyre për t’iu kundërvënë të gjithë atyre që thonë që gjërat nuk mund të ndryshojnë. Ata, të cilët unë I quaj “kuietistët”: “Asgjë nuk mund të ndryshojë”. Jo, të rinjë e kanë forcën t’u kundërvihen këtyre! Por…disa ndoshta nuk janë të sigurt për këtë… Unë ju pyes, ju përgjigjuni: a mund të ndryshohen gjërat? [Po!] Nuk dëgjohet! [Po!] Ja pra! Është një dhuratë e qiellit të mund të shoh shumë prej jush që, megjithë pikëpyetjet tuaja, përpiqeni të bëni diçka në mënyrë që gjërat të jenë ndryshe. Është e bukur, e më ngushëllon zemrën  t’ju shoh kaq të gjallë. Kisha sot ju sheh – do të thoja më tepër: bota sot ju sheh – dhe do që të mësojë prej jush, për të ripërtërirë besimin e saj në Mëshirën e Atit që e  ka fytyrën gjithmonë të re dhe nuk pushon së na ftuari që të bëjmë pjesë në Mbretërinë e tij, që është një  Mbretëri gëzimi, ështëgjithmonë  një mbretëri lumturie, është një Mbretëri që gjithmonë na çon përpara, është një Mbretëri e aftë që të na japë forcën për të ndryshuar gjërat. Unë kam harruar, e po jua bëj edhe një herë pyetjen:  mund të ndryshohen gjërat? [Po!] Dakort.

   

  Duke njohur pasionin që ju vendosni në mision, guxoj të përsëris: mëshira e ka fytyrën gjithmonë të re. Sepse një zemër e mëshirshme ka kurajon të lërë rehatitë; një zemër e mëshirshme di t’I afrohet të tjerëve, arrin t’I përqafojë të gjithë. Një zemër e mëshirshme di të jetë një strehë për atë që nuk ka patur kurrë një shtëpi apo e ka humbur atë, di të krijojë një ambjent shtëpie dhe familjeje për atë që I është dashur të emigrojë, është I aftë të japë butësi dhe dhembshuri. Një zemër e mëshirshme di të bashkëndajë bukën me atë që ka uri, një zemër e mëshirshme hapet për të mirëpritur refugjatin dhe shtegtarin. Të thuash mëshirë bashkë me ju, është të thuash mundësi,është  të thuash nesër, është të thuash angazhim, është të thuash besim, është të thuash hapje, mikpritje, dhembshuri, është të thuash ëndrra. Po ju a jeni të aftë të ëndërroni? [Po!] E kur zemra është e hapur dhe e gatshme për të ëndërruar, ka vend për mëshirën, ka vend për të ledhatuar ata që vuajnë, ka vend për tu vendosur pranë atyre që nuk kanë paqe në zemër apo u mungon e nevojshmja për të jetuar, apo u mungon gjëja më e bukur: feja. Mëshirë. Le ta themi së bashku këtë fjalë: mëshirë. Të gjithë! [Mëshirë!] Një herë tjetër! ! [Mëshirë!] Një herë tjetër, që bota të dëgjojë! ! [Mëshirë!].

   

  Dua t’ju rrëfej edhe diçka tjetër që kam mësuar në këto vite. Nuk dua të fyej askënd, por më hidhëron tek takoj të rinj që duken si “pensionistë” para kohe. Kjo më hidhëron. Të rinj që duket sikur kanë dalë në pension në moshën 23, 24, 25 vjeçare. Kjo më hidhëron. Më shqetëson fakti që shoh të rinj që dorëzohen akoma para se të fillojnë lojën. Që janë “dorëzuar” pa pasë filluar akoma të luajnë. Më hidhëron tek shoh të rinj që ecin me fytyrën e trishtuar, sikur jeta e tyre të mos kishte vlerë. Janë të rinj në thelb të mërzitur...e të mërzitshëm, që mërzisin të tjerët, e kjo më hidhëron. Është e vështirë, e në të njëjtën kohë na thërret edhe neve, të shohim të rinj që e lënë jetën në kërkim të “marramendjes”, apo të asaj ndjesisë së të ndjerit i gjallë nëpër udhë të errëta që pastaj përfundojnë duke “paguar” e duke paguar shtrenjtë. Mendoni për shumë të rinj që ju njihni, që kanë zgjedhur këtë rrugë. Të bën të mendohesh kur sheh të rinj që humbin vitet më të bukura të jetës së tyre dhe energjitë e tyre  duke vrapuar pas shitësve të iluzioneve të rreme-ka edhe nga ata!- (në tokën time të lindjes do t’u thonim “shitës tymi”) që ju vjedhin më të mirën e vetes suaj. E kjo më hidhëron. Unë jam I sigurt që sot në mes jush nuk gjendet asnjëri prej këtyre, por dua t’ju them: ka të rinj pensionistë, ka të rinj që dorëzohen para se te fillojë loja, ka disa të rinj që hyjnë në marramendje me iluzionet e rreme dhe përfundojnë në asgjënë.

   

  Prandaj, të dashur miq, jemi mbledhur për të ndihmuar njëri-tjetrin, sepse nuk duam të lejojmë të na vjedhin më të mirën e vetes sonë, nuk duam të lejojmë që të na vjedhin energjitë, që të na vjedhin gëzimin, që të na vjedhin ëndrrat me iluzionet e rreme.

   

  Të dashur miq, po ju pyes: a e doni për jetën tuaj atë “marramendje” tjetërsuese apo doni të ndjeni forcën që ju bën të ndjeheni të gjallë e të plotë. Marramendje tjetërsuese apo forcë e hirit? Çfarë doni: marramendje tjetërsuese apo forcë të plotësisë? Çfarë doni? [Forcë të plotësisë!] Nuk dëgjohet mirë! [Forcë të plotësisë] Për të qenë plot, për të pasur një jetë të ripërtërirë, ka një përgjigje, ka një përgjigje që nuk shitet, ka një përgjigje që nuk blihet, një përgjigje që nuk është një send, nuk është një objekt, është një person, quhet Jezu Krisht. Po ju pyes: A mund të blihet Jezu Krishti? [Jo!] A shitet Jezu Krishti nëpër dyqane? [Jo!] Jezu Krishti është një dhuratë, është një dhuratë e Atit, dhurata e Atit tonë. Kush është Jezu Krishti? Të gjithë? Jezu Krishti është një dhuratë! Të gjithë! [Është një dhuratë!]. Është dhurata e Atit.

   

  Jezu Krishti është ai që di t’I japë pasion të vërtetë jetës, Jezu Krishti është ai që na çon drejt moskënaqjes me pak e na bën të japim më të mirën e vetes sonë; është Jezu Krishti që na thërret, na fton dhe na ndihmon të ngrihemi sa herë që jemi dorëzuar. Është Jezu Krishti që nga shtyn të drejtojmë shikimin dhe të ëndërrojmë lart. “ Por,  Atë,-mund të më thotë ndokush- është aq e vështirë të ëndërrosh lart , është aq e vështirë të ngjitesh, të jesh gjithmonë në ngjitje. Atë, unë jam I dobët, unë bie, unë shumë herë sforcohem, por shpesh herë bie”. Alpinët, kur ngjisin malet, këndojnë një këngë shumë të bukur, që thotë kështu: “Në artin e të ngjiturit ajo që ka rëndësi nuk është të mos biesh, por të mos mbetesh I rënë”. Nëse ti je I dobët, nëse ti bie, shiko pak lart dhe ke dorën e shtrirë të Jezusit që të thotë: “Çohu, eja me mua”. “ Po nëse e bëj edhe një herë tjetër?” Akoma. “Po nëse e bëj edhe një herë tjetër?” Akoma. Po Pietri njëherë e ka pyetur Zotin: “O Zot, sa herë?” – “shtatëdhjetë herë shtatë”. Dora e Jezusit është gjithmonë e shtrirë për të na çuar edhe një herë, kur ne biem. E kuptuat? [Po!]

   

  Në Ungjill dëgjuam se Jezusi, ndërsa po shkonte në Jerusalem, ndalohet në një shtëpi – ajo e Martës, Marisë dhe Lazrit – që e mirëpret. Si kalimtar, hyn në shtëpinë e tyre, për të qëndruar me ta; dy gratë mirëpresin atë që e dinë se është I aftë të përmallohet. Punët e shumta na bëjnë të jemi si Marta: aktivë, të pavëmendshëm, gjithmonë me nxitim sa andej këndej...por shpesh jemi edhe si Maria: përpara një peisazhi të bukur, apo një videoje që na dërgon një shok në celular, ndalemi të reflektojmë, në dëgjim. Në këto ditë të DBR, Jezusi do që të hyjë në shtëpinë tonë: në shtëpinë tënde, në shtëpinë time, në zemrën e secilit prej nesh; Jezusi do të shohë të gjitha shqetësimet tona, ngutjen tonë, ashtu siç ka bërë me Martën…dhe do të presë që ta dëgjojmë si Maria: që në mes të të gjithë ngjarjeve, kemi kurajon t’I besohemi  Atij. Le të jenë ditë për Jezusin, të dedikuara për të dëgjuar, për ta marrë në ata me të cilët bashkëndaj shtëpinë, rrugën, grupin, shkollën.

   

  E kush mirëpret Jezusin, mëson edhe të dojë si Jezusi. Atëherë Ai na pyet nëse duam një jetë të plotë. E unë në emër të Tij ju pyes: a do, a doni një jetë të plotë? Fillo nga ky moment që ta lësh veten të mallëngjehet! Sepse lumturia lind dhe çel në mëshirën: kjo është përgjigja e tij, kjo është ftesa e tij, sfida e tij, Aventura e tij: mëshira. Mëshira ka gjithmonë një fytyrë të re; si ajo e Marisë së Betanisë, e ulur tek këmbët e Jezusit si dishepulle, që dashuron ta dëgjojë sepse e di që aty është paqja. Si fytyra e Marisë së Nazaretit, e hedhur me “Po-në” e saj në aventurën e mëshirës, e që do të quhet e lumtur për të gjitha breznitë, e quajtur nga të gjithë ne “Nëna e Mëshirës”. Le ta thërrasim të gjithë së bashku: Maria, Nëna e Mëshirës. Të gjithë: Maria, Nëna e Mëshirës.

   

  Atëherë të gjithë së bashku, ti kërkojmë Zotit – secili të përsërisë në zemrën e vet në heshtje-: O Zot, na hidh në aventurën e mëshirës! Na hidh në aventurën e të ndërtuarit ura dhe të hedhurit poshtë mure (tela apo rrjeta); na hidh në aventurën e të ndihmuarit të të varfërit,të atij që ndjehet I vetëm dhe I braktisur, të atij që nuk gjen më një kuptim për jetën e tij. Na hidh që të shoqërojmë ata që nuk të njohin e t’u themi atyre dalëngadalë e me shumë respekt Emrin tënd, pse-në e fesë time. Na shtyj o Zot, si Marinë e Betanisë, në dëgjimin e atyre që nuk kuptojmë, të atyre që vijnë nga kultura të tjera, popuj të tjerë, edhe të atyre që u druhemi sepse besojmë se mund të na bëjnë keq. Bëj që të drejtojmë shikimin tonë, si Maria e Nazaretit me Elizabetën, që të drejtojmë shikimet tona drejt të moshuarve, gjyshërve tanë, që të mësojmë prej tyre urtinë. Unë po ju pyes: a flisni ju me gjyshërit tuaj?[Po!] Pak a shumë! Kërkojini gjyshërit tuaj, ata kanë urtinë e jetës e do t’ju thonë gjëra që do të përmallojnë zemrën tuaj.

   

  Ja ku jemi, o Zot! Na dërgo të bashkëndajmë Dashurinë tënde të mëshirshme. Duam të të mirëpresim në këtë Ditë Botërore të Rinisë, duam të pohojmë që jeta është e plotë kur jetohet duke u nisur nga mëshira, e që kjo është pjesa më e mirë, është pjesa më e ëmbël, është pjesa që nuk do të na hiqet kurrë. Amen.

 • Salla Klementine Enjte 29 tetor 2015


  Të dashur vëllezër e motra

  Ju përshëndes me ndjenjë të gjithë juve, që përbëni familjen botërore të Radio Marisë. E falënderoj presidentin Emanuele Ferrario për fjalët e tija dhe gjithashtu ju falënderoj edhe juve, drejtorëve të ndryshëm, që veproni në shtatëdhjetë vende të pesë kontinenteve. Përmes jush bëhen të pranishëm këtu, fytyrat dhe zemrat e dëgjuesve tuaj, që në një numër gjithnjë e në rritje i çmojnë dhe i ndjekin programet radiofonike të Radio Marisë duke e mbajtur edhe ata vetë këtë Radio me vullnetarizmin dhe dhuratat e tyre. Radio Maria që nga fillimet e saja është paraqitur si një ndihmesë në veprën e ungjillëzimit; dhe e bën këtë në mënyrën e saj me një afrim dhe përkushtim ndaj situatave të ndryshme të njerëzve, me fjalë ngushëllimi dhe shprese, që janë fryt i fesë dhe i përkushtimit të solidaritetit. Ky është një objektiv i qartë dhe i lartë që është ndjekur me përcaktim dhe qëndrueshmëri dhe që ka njohur kujdesin dhe ndjekjen e shumëve . Për ta çuar përpara qëllimin tuaj ju i jeni besuar Provanisë, e cila nuk ju ka lënë asnjëherë që t’iu mungojnë mjetet për nevojat e përditshme: për modernizimin e teknologjive në mënyrë që të mund ti përdorni instrumentet e kohës për zhvillimin e Radios, përpara në Itali dhe pastaj në shumë Vende të botës, me një shpejtësi të befasuese. Për sa i përket kësaj pike të modernizimit të mjeteve të ndryshme sfida është që të dimë të mbajmë një qëndrim të matur edhe pse i kërkojmë instrumentet e përshtatshme. Përhapja e Radio Marisë në shumë ambiente, ndërmjet tyre të ndryshme, për nga kultura, gjuha dhe tradita, përbën një lajm të mirë për të gjithë, sepse tregon që kur është guximi që të propozohen përmbajtje të një profili të lartë duke u nisur nga një përkatësi e krishterë, iniciativa gjen një pranim të mirë përtej çdo parashikimi. Nganjëherë edhe nga ata që ndoshta për herë të parë vijnë në kontakt me porosinë e Ungjillit. Por kjo nuk duhet që të na çudisë shumë sepse Maria nëna e Hyjit dhe Nëna e jonë do ta mbrojë Radio Marinë edhe në saj të këtij emri që kjo Radio mban. Ajo din të gjejë mënyra për të bërë gjëra të mëdha duke nisur edhe nga fillime të vogla dhe të përvujta. Për këtë ju ftoj që të jeni të qëndrueshëm në angazhimin tuaj, që është bërë një mision i vërtetë, në besnikëri ndaj Ungjillit dhe Magjisterit të Kishës, gjithashtu edhe në dëgjim të shoqërisë dhe të personave. Veçanërisht të më të varfërve dhe të mënjanuarve, në mënyrë që të jeni për të gjithë dëgjuesit tuaj një pikë referimi dhe mbështetjeje. Në të vërtetë duke e përhapur Ungjillin dhe përshpirtërinë ndaj Nënës së Jezusit, duke nxitur dashurinë ndaj Kishës dhe lutjes bëhet kështu një “kanal” i vlefshëm për të dëgjuar reflektime ndërtuese dhe të bukura, për të mësuar për tu lutur, për të thelluar përmbajtjen e fesë që e edukon dhe e zgjeron horizontin. Radioja në këtë mënyrë bëhet një mjet që nuk komunikon vetëm një seri informacionesh, idesh, ose lloje muzikash, që kërkojnë vetëm të zbavisin, por bëhet një mjet parësor për të përçuar shpresën e vërtetë që vjen nga shëlbimi në Jezusin dhe për t’iu ofruar një shoqëri të mirë shumë personave që kanë nevojë. Sot keni ardhur në Romë nga çdo anë e botës për të reflektuar mbi atë që me të vërtetë mund të quhet “karizma e Radio Marisë” Dhe kjo karizëm bën që çdo ditë kjo Radio të dëgjohet nga më shumë se 30 milion persona në botë dhe jeton falë kontributit të miliarda vullnetarësh, që ofrojnë një shërbim të çmuar në Kishën lokale dhe të rëndësishëm edhe për bashkësinë civile. Të gjithë ata që i dëgjojnë programet tuaja radiofonike ju njohin si një Radio që i jep shumë hapësirë lutjes, kështu dëshmohet që kur hapemi ndaj lutjes, hapet edhe dera për Hyjin. Mund të them që kështu dera ndaj Hyjit hapet krejtësisht, pra kur jemi të hapur ndaj lutjes. Kur e bëni këtë ju e keni një model Marinë. Për këtë është e nevojshme që të duhet me zemrën e Marisë për të jetuar dhe për ta ndjerë sintoninë me Kishën. Për këtë ju nxis që ta kultivoni gjithmonë “kopshtin e brendshëm” të lutjes, të dëgjimit të Fjalës së Zotit dhe të leximit, që të thelloheni në fenë tuaj. Me fjalë të tjera duhet ta bëni ju vetë atë që ua propozoni të tjerëve me programet tuaja. Ndër të tjera kini gjithmonë parasysh që ju dhuroni diçka shumë të madhe dhe të çmuar, shpresën e krishterë, që është shumë më shumë se një ngushëllim i thjeshtë shpirtëror, sepse themelohet mbi pushtetin e Ringjalljes, e dëshmuar me fe dhe vepra dashurie. Prandaj ta vendosim nën mantelin mbrojtës të Marisë, Radion tuaj, personat që punojnë dhe projektet tuaja për të ardhmen dhe të gjithë dëgjuesit. Ju Bekoj të gjithëve dhe punën tuaj, dhe ju lutem mos harroni të luteni për mua.
 • Kurora e Arit në nder të Zemrës së Krishtit

  Lutet me rruzaren e zakonshme të Zojës së Bekuar. 

  Në emër të Atit, e të Birit e të Shpirtit Shenjt. Amen!

  Në vend të “Besoj” lutet: 

  Zemra e Krishti Zotit tonë. (1 herë)

  - Bëj që ty të t’duam gjithmonë. (1 herë)

  Në vend të “Ati ynë” lutet: 

  O Atë i gjithëpushtetshëm, po ta qes para gjakun e paçmueshëm të të lumit Jezu Krisht. (1 herë)

  - Për shpërblim të mëkateve të mia dhe për nevoja të Kishës së Shenjtë. (1 herë)

  Në vend të “Të falemi, Mari” lutet:

  O i lumi Jezu Krisht, zemërbutë e i përvujtë. (10 herë)

  - Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate. (10 herë)

  Në vend të “Lavdi Atit” lutet: 

  Zemra e ëmbël e Zojës Mari. (1 herë)

  - Qofsh ti shëlbimi im! (1 herë)

  Në fund të Kurorës së Arit lutet:

  Ati ynë…, Të falemi, Mari…, Lavdi Atit…

  Të lutemi: O Zot i gjithpushteshëm dhe i amshuar, sille shikimin tënd nga Zemra e Birit tënd fort të dashur dhe pranoji falënderimet dhe shpërblimet, që t’i paraqet në emër të mëkatarëve , e atyre që kërkojnë mëshirën tënde, i zbutur, jepu të falurit në emër të të njëjtit Birit tënd, Jezu Krishtit, i cili jeton dhe mbretëron me ty përgjithmonë e jetës. Amen.

  Nëntëditëshi për të Kremten e Zemrës së Krishtit

  Dita e parë

  O Zemra gjithë e shenjtë e Shëlbuesit tim të dashur, në të cilën Trinia e shenjtë vendosi thesaret e pakufishme të hirit qiellor, ma jep një zemër që i përngjan zemrës sate dhe ma ndaj hirin..., për të cilin po të lutem gjatë këtij nëntditëshi, nëse kjo është për lavdinë më të madhe të Hyjit, në nderin tënd dhe për shëlbimin e shpirtit tim. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji përsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Dita e dytë

  O zemra shumë e dashur e Jezusit, derë e qiellit, nëpër të cilën vijmë te Hyji dhe Hyji vjen te ne, denjohu të jesh e hapur gjithmonë para dëshirave tona dhe ofshamave të dashurisë, që duke ardhur nëpër ty para fytyrës së Atit të përjetshëm, të marrim prej Tij bekimin qiellor, hiret e begatshme dhe dashurinë e zjarrtë ndaj teje. Ma jep hirin që të përmirësoj mosmirë-njohjen dhe fyerjet që të shkaktohen ty, o Zemër tejet e mirë. Ma jep hirin për të cilin po të lutem në këtë nëntëditësh, në qoftë se është për lavdi të Hyjit, në nderin tënd dhe për shpëtimin tim të përjetshëm. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji papërsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Dita e tretë

  O Zemra e shenjtë e Jezusit, udha që na drejton në Atdheun e përjetshëm dhe burim i ujit të gjallë! Më jep që të eci nëpër udhët e tua të drejta deri te përsosmëria në qiell; më jep që nga plaga jote të marr ujin e ëmbël dhe shëlbimprurës të çdo hiri dhe dashurie për Hyjin që e shuan etjen për të gjitha gjërat tokësore. Ma jep hirin që të përmirësoj mosmi-rënjohjen dhe fyerjet që të shkaktohen ty, o Zemër tejet e mirë. Ma jep hirin për të cilin po të lutem në këtë nëntëditësh, në qoftë se është për lavdi të Hyjit, në nderin tënd dhe për shpëtimin tim të përjetshëm. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji papërsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Dita e katërt

  O Zemra e shenjtë e Jezusit, pasqyra më e shkëlqyeshme në të cilën shkëlqen përsos-mëria, më jep mundësinë që të shikoj përsosmërisht dhe të përpiqem me krejt qenien time, që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate që edhe ajo të lutet, të mendojë, të dëshirojë, të flasë dhe të punojë në përngjasimin tënd. Ma jep hirin që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet që të shkaktohen ty, o Zemër tejet e mirë. Ma jep hirin për të cilin po të lutem në këtë nëntëditësh, në qoftë se është për lavdi të Hyjit, në nderin tënd dhe për shpëtimin tim të përjetshëm. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji papërsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Dita e pestë

  O Zemra e shenjtë e Jezusit, mjet i të Shenjtërueshmes Trini, me të cilën përsosen të gjitha veprat tona, po t’i paraqes të gjitha veprat, edhe pse të pa përkryera. Përplotësoje mungesën dhe pakujdesinë time, që veprat e mia të jenë të përsosura dhe të pëlqyeshme para fytyrës së Hyjit. Ma jep hirin që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet që të shkaktohen ty, o Zemër tejet e mirë. Ma jep hirin për të cilin po të lutem në këtë nëntë-ditësh, në qoftë se është për lavdi të Hyjit, në nderin tënd dhe për shpëtimin tim të përjetshëm. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji papërsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Dita e gjashtë

  O Zemra e Jezusit e lartësuar, tempulli i shenjtë në të cilin dëshiroj që të banoj me shpirt dhe zemër; të falënderoj që ma dhurove paqen, qetësinë dhe kënaqësinë, të cilat i gjeta në këtë tempull të mrekullueshëm të paqes së Hyjit, ku është gëzim të banosh në shekuj. Ma jep hirin që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet që të shkaktohen ty, o Zemër tejet e mirë. Ma jep hirin për të cilin po të lutem në këtë nëntëditësh, në qoftë se është për lavdi të Hyjit, në nderin tënd dhe për shpëtimin tim të përjetshëm. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji papërsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Dita e shtatë

  O Jezus zemërbutë, fli hyjnore e pajtimit, nëpër të cilën Ati i amshueshëm na premtoi se do t’i plotësojë të gjitha lutjet tona kur na tha: lutu nëpër Zemrën e dashur të Birit tim Jezu Krishtit, sepse nëpër Zemrën e tij do të dëgjoj dhe do të fitosh çdo gjë që kërkon. Me ty, pra, po ia paraqes Atit tënd qiellor të gjitha kërkesat, që të marr të mirën që e dëshiroj. Ma jep hirin që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet që të shkaktohen ty, o Zemër tejet e mirë. Ma jep hirin për të cilin po të lutem në këtë nëntëditësh, në qoftë se është për lavdi të Hyjit, në nderin tënd dhe për shpëtimin tim të përjetshëm. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji papërsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Dita e tetë

  O Zemra e dashur e Jezusit, fron i shkëlqyeshëm në të cilin ndizet flakë zjarri i dashurisë që dëshiron ta ndezë këtë dashuri në zemrën e të gjithë njerëzve, më jep që zemra ime, derisa të jetojë, të ndizet flakë nga dashuria për Hyjin; jep, që dashuria e Hyjit ta ndezë mbarë botën, në mënyrë që të gjithë njerëzit ta nderojnë dhe ta duan në shekuj. Ma jep hirin që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet që të shkaktohen ty, o Zemër tejet e mirë. Ma jep hir-in për të cilin po të lutem në këtë nëntëditësh, në qoftë se është për lavdi të Hyjit, në nderin tënd dhe për shpëtimin tim të përjetshëm. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji papërsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Dita e nëntë

  O Zemra e vuajtur e Jezusit, që, për të zbutur ngurtësinë tonë, e tregove dashurinë për shkak të të cilës pësove aq shumë mundime për shpëtimin tonë dhe deshe që këto mundime t’i paraqesësh në kryq, i kurorëzuar me kurorë ferrash dhe i shporuar në zemër, dhe kështu tregove sa na deshe: jep që ta kthej dashurinë me dashuri dhe të dëmshpërblej të gjitha mosmirënjohjet dhe fyerjet që t’u shkaktuan ty. Ma jep hirin që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet që të shkaktohen ty, o Zemër tejet e mirë. Ma jep hirin për të cilin po të lutem në këtë nëntëditësh, në qoftë se është për lavdi të Hyjit, në nderin tënd dhe për shpëtimin tim të përjetshëm. Amen!

  Zemra tejet e shenjtë dhe plot mirësi e Jezusit, që me dëshirë të zjarrtë dhe me dashuri të flaktë dëshiron ta largosh ftohtësinë dhe vaktësinë e zemrave tona, ngrohe zemrën tonë dhe shkatërroji papërsosmëritë e zemrës sime, që të ndizet me dashuri për ty. Ma jep hirin, që të përmirësoj mosmirënjohjen dhe fyerjet, që t’i shkaktojnë ty njerëzit mosmirënjohës.

  Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit....

  Pas kësaj, lute lutjen që pason në nder të Hyjit Atë. Këtë gjë bëje në secilën ditë të këtij nëntëditëshin.

  Atë i amshueshëm, i bashkuar me Zemrën tejet të shenjtë të Birit tënd, që është udha, e vërteta dhe jeta ime, po vij para fytyrës sate të madhërueshme. Nëpër këtë Zemër Hyjnore, po të përulem në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të adhurojnë; të dua në vend të të gjithë atyre njerëzve, të cilët nuk dëshirojnë të të duan; po të pranoj në vend të të gjithë atyre që nuk dëshirojnë  të të njohin, sepse janë me vetëdije të verbër. Nëpër këtë Zemër hyjnore, dëshiro që t’i shpaguaj para madhërisë tënde të gjitha borxhet që i kanë para teje të gjithë njerëzit. Po t’i paraqes të gjithë shpirtrat, të shëlbuar me gjakun tejet të çmueshëm të Birit tënd hyjnor, dhe po të lutem me përvujtëri nëpër të njëjtën Zemër të Birit tënd të dashur, që t’i kthesh të gjithë. Bëj që të gjithë ta njohin Shpëtimtarin tim të dashur; bëj që të gjithë të jetojnë për Jezusin, që vdiq për të gjithë. Gjithashtu, ia paraqes Madhërisë sate me Zemrën e shenjtë edhe shërbëtoret e tu (këtu përmend personat, për të cilët dëshiron të lutesh veçanërisht) dhe po të lutem, mbushi me Shpirtin e tij, që ai t’i mbrojë dhe t’i mbulojë dhe të bëhen të denjë që të jetojnë me Ty në shekuj të shekujve. Amen!

  M: O i lumi Jezu Krisht, Zemër butë dhe i përvujtë.

  P: Bëj që zemra ime t’i përngjajë zemrës sate.

  Të lutemi: Po të lutemi, o Hyji i gjithë-pushtetshëm, që ne, që krenohemi me Zemrën e shenjtë të Birit tënd të dashur duke kujtuar të mirat e panumërta të dashurisë së tij për ne, që me këto vepra dhe fryte të zbutemi. Nëpër të njëjtin Krisht Zotin tonë. Amen.

  Lutja pajtuese për nder të Zemrës së Krishtit

  Jezus i dashur, ti aq shumë i deshe njerëzit, e ata këtë dashuri aq shumë e keqpërdorin, e nënvlerësojnë dhe e nënçmojnë. I gjunjëzuar këtu para altarit tënd (jashtë kishe thuhet: para fytyrës sate) dëshirojmë të tregojmë nderim të veçantë dhe në këtë mënyrë të përmirësojmë pakujdesinë mëkatare dhe fyerjet, me të cilat njerëzit në secilin vend e lëndojnë Zemrën tënde.

  E dimë, fatkeqësisht, se edhe ne shumë herë u paraqitëm të pavlerë dhe për këtë ndjejmë dhimbje të thellë dhe i lutemi mëshirës sate jo vetëm për ato mëkate që kemi bërë, por edhe për veprat e atyre që u larguan nga rruga e shpëtimit dhe u ngurtësuan në mosbesimin e vet, dhe nuk dëshirojnë të ecin pas teje, drejtues dhe bari, ose e kanë shkelur premtimin e pagëzimit dhe e braktisën barrën e ëmbël të ligjit tënd.

  Të gjitha këto vepra të këqija dëshirojmë t’i shpërblejmë. Në mënyrë të veçantë dëshirojmë të bëjmë dëmshpërblimin për jetën dhe vesh-jen e turpshme, për të gjitha ato kurthe që jeta e prishur i vendos para shpirtrave të pafajshëm, për përbuzjen e të kremteve të urdhëruara, për sharjet fyese që t’u bënë ty dhe shenjtërve të tu, për të gjitha fyerjet që i bëhen Zëvendësit tënd dhe meshtarëve të tu, për pakujdesinë dhe të gjitha sakrilegjet me të cilat fyhet Sakramenti i dashurisë hyjnore dhe, më në fund, për fyerjet publike që t’i bëjnë popujt duke shkelur të drejtat e Kishës, të cilën ti e themelove, dhe mësimit të saj.

  Oh, po të kishim mundësi që t’i shpërblenim këto fyerje duke derdhur gjakun tonë!

  Mirëpo, që ta japim dëmshpërblimin për fyer-jen që iu bë nderit hyjnor, po ta paraqesim flinë pajtuese, të cilën ti vetë në kryq ia paraqite Atit, e të cilën ti vetë e ripërtërin për çdo ditë në Altar. Më flinë tënde i bashkojmë të gjitha pendesat që bëri Virgjëra Mari, të gjithë shenjtërit dhe të krishterët e përshpirtshëm. Po të premtojmë me gjithë zemër se të gjitha mëkatet që kemi bërë ne dhe të tjerët, pakuj-desinë për dashurinë tënde kaq të madhe, aq sa kemi mundësi, me ndihmën e hirit tënd, do ta përmirësojmë me fe të gjallë, jetë të ndershme dhe zbatim të përpiktë të ligjit ungjillor, sidomos të ligjit të dashurisë. Po të premtojmë se do të luftojmë me të gjitha fuqitë, fyerjet që të bëhen dhe se do t’i nxisim njerëzit që të shkojnë pas teje.

  Pranoje, pra, o Jezus i mirë, nëpër ndërmjet-tësimin pajtues të së Lumes Virgjërës Mari, këtë dëmshpërblim të bërë lirisht dhe na dhuro dhuratën e qëndrueshmërisë, që deri në vdekje të të dëgjojmë me besnikëri dhe të të shërbejmë, kështu që të gjithë më në fund të arrijmë në Atdheun ku  Ti me Atin dhe Shpirtin Shenjt jeton dhe mbretëron në shekuj të shekujve. Amen!

  - Kjo lutje lutet në mënyrë publike në të gjitha kishat ditën e Zemrës së Krishtit dhe çdo të premte të parë të muajit.

  Ndjesa e paplotë. Ditën e Zemrës së Krishtit fitohet ndjesa e plotë, kur lutet publikisht në kishë.

  Lutja Zemrës së Krishtit

  I përvujtëruar plotësisht në shpirt, po hidhem para teje, o Zemra Hyjnore e Jezusit, që ta para-qes lavdin tim, që të të adhuroj, që të të dua dhe të të nderoj, aq sa kam fuqi. Ty, mikut më të dashur, po t’i paraqes të gjitha nevojat e mia, të gjitha vështirësitë, varfërinë, braktisjen, dobësinë dhe vaktësinë. Me një fjalë: të gjitha plagët e shpirtit, dhe po të lutem që të gjitha këto le të nxisin në mëshirë që të më vish në ndihmë me mirësinë tënde të madhe.

  O Zemër, përplot dashuri, më shpëto! Po të përbej me çdo gjë që i nxit ndjenjat tua, që mua dhe të gjithëve që janë në rrezik të humbin shpëtimin, të na dhurosh hirin e qëndrue-shmërisë në dashurinë tënde. O Zemër Hyjnore, mos lejo që të birrem për shkak të mosbesnikërisë sime. Bëj me mua çfarë të duash, vetëm ma jep hirin që gjithmonë të mbetem në dashurinë tënde. Mos më dëbo prej vetes, sepse krejt shpresën time po e vë në ty. Po të thërras si Shpëtimtarin e vetëm nga çdo e keqe, sidomos nga mëkati. Shkatërroje në mua dhe ma fal të keqen që e bëra kundër teje. Po pendohem për të gjitha me çfarë të fyeva, dhe po të lutem me gjithë zemër të më falësh. O Zemër e denjë për çdo dashuri, më jep që unë dhe të gjithë, që janë porositur në lutjet e mia si edhe ata për të cilët e kam detyrë të lutem, të ndjejmë mbrojtjen tënde. 

  O Zemra e mëshirshme, zbuti zemrat e forta të mëkatarëve dhe ndihmoju shpirtrave në purgator. Ji strehimi i atyre që vdesin, ngushëllimi i të shtypurve dhe i të dobtëve! Dhe në fund, ji për mua gjithçka në këtë botë. Në mënyrë të veçantë, ji strehimi im në çastin e vdekjes sime dhe atëherë pranoje në përqafimin e mëshirës sate. Amen! – 

  Shën Margerita Maria Alakok.

  Ndjesa e plotë fitohet nëse lutet Lutja e Zemrës së Krishtit.

  Përshpirtëria e Zemrës së Krishtit

  E premtja e parë e muajit

  Përshpirtërinë e të premteve të para të muajit e ka nxitur vetë Shëlbuesi, kur një të premte të parë të muajit iu shfaq Shën Margaritës Maria Alakok dhe i tha: «Në mëshirën e pafund të Zemrës sime, po të premtoj se dashuria e saj e pakufishme do t’ua japë hirin e pendimit përfundimtar të gjithë atyre, të cilët gjatë nëntë të premteve të para gjatë nëntë muajve pa i ndërprerë, do të kungohen. Ata nuk do të vdesin pa e pasur hirin shenjtërues, as pa sakramente, sepse Zemra ime hyjnore do të jetë streha e tyre e sigurt në këtë çast të fundit». Ky është premtimi i njohur i Zemrës së Krishtit.

  Mënyrën e kryerjes së këtij nëntëditshi të të premteve të para e përcaktoi vetë Shëlbuesi. Gjatë nëntë muajve në vazhdimësi, çdo të premte të parë të muajit, duhet të merret Kungimi i shenjtë dhe t’i ofrohet Zemrës së Krishtit si shpërblim për mëkatet me të cilat njerëzit, sidomos gjatë muajit të shkuar, e kanë fyer Zemrën e shenjtë. Ata që kanë mundësi, atë ditë le të marrin pjesë edhe në Meshën e shenjtë, e këshillohet edhe ndonjë përshpirtëri e veçantë në nder të Zemrës së shenjtë të Krishtit. Ai që ka mundësi, natën e të premtes së parë le të kryejë Orën e shenjtë, të cilën aq shumë e dëshiron Zemra e Krishtit. (Nëntëditëshin e gjen tek e Kremtja e Zemrës së Krishtit)

  Kërkesa Zemrës së Krishtit

  Kjo lutje lutet te bekimi të premten e parë ose të dielën e parë të muajit pas litanive të Zemrës së Krishtit.

  O Zemra Hyjnore e Jezusit! Po biem përmbys para teje dhe po ta paraqesim nderimin, falën-derimin dhe lavdin e Zemrës së Papërlyer të Marisë, të të gjithë engjëjve dhe shenjtërve në qiell dhe të mbarë Kishës në tokë, duke dëshi-ruar që të të nderojnë në këtë mënyrë të gjitha krijesat, të të lavdërojnë dhe të të madhërojnë në shekuj. Gjithashtu, të falënderojmë për të gjitha bamirësitë e natyrës, hirit dhe lavdisë, që burojnë prej teje, burimit të pashtershëm. Së bashku me të gjitha krijesat, që të duan, po të lutemi, që të na i falësh të gjitha tradhtitë, mos-merënjohjet, pakujdesitë, vaktësitë, nënçmi-met dhe fyerjet, të cilat njerëzit, në mënyrë të veçantë në të Shenjtërueshmin sakrament, t’i shkaktojnë.

  M: Zemra hyjnore e Jezusit, ki mëshirë për Kishën tënde të shenjtë, për eprorët shpirtë-rorë dhe tokësorë dhe për të gjithë besimtarët. 

  P: Po të lutemi, na dëgjo!

  M: O Zemra hyjnore e Jezusit, ne po t’i poro-sisim nevojat tona të veçanta.

  P: Po të lutemi, na dëgjo!

  M: Zemra hyjnore e Jezusit, ki mëshirë për të gjithë besimtarët e vdekur në purgator, në mënyrë të veçantë për ata që të kanë nderuar gjatë jetës së tyre!

  P: Po të lutemi, na dëgjo!

  M: Zemra hyjnore e Jezusit! Ti në kryq iu flijove Atit të amshueshëm për shpëtimin e njerëzve, dhe këtë fli e përsërit çdo ditë në mënyrë të panumërt në altarët tanë: na jep që të gjithë të shërbehemi më këtë fli të tejetçmueshme.

  Ruaje, mbroje dhe drejtoje Kishën tënde të shenjtë dhe Atin e shenjtë. Bashkoji me Atin e shenjtë të gjithë ipeshkvijtë, me ipeshkvijtë mesharët, me meshtarët besimtarët, që të gjithë së bashku të formojmë ndërtesën e ndërtuar në themelin e Apostujve, në Pjetrin Shkëmb dhe në ty, gurin e amshueshëm të këndit. Largoje prej bashkësisë sate të shenjtë çdo besim të rrejshëm, çdo ndarje, çdo turbu-llim, përndjekjen dhe çdo pakujdesi.

  Mbroji pushtetarët, eprorët edhe prijësit, që të nënshtruarit e tyre t’i drejtojnë me urti dhe forcë në paqe dhe përkim, në drejtësi dhe dashuri, në dashuri për Hyjin le të drejtojnë të gjithë drejt shpëtimit të amshuar, përmes mirëqenies së përkohshme.

  Jepu prindërve hirin që fëmijët e tyre t’i edukojnë për lavdinë e emrit tënd, dhe për shpëtimin e tyre, që fëmijët e tyre të rritën në pafajësi dhe virtyte dhe kështu të jenë fëmijët e Hyjit dhe trashëgimtarët e qiellit.

  Bëj që fëmijët të jenë të dëgjueshëm, plot mirësi, mirënjohje dhe dashuri ndaj prindërve, mbushi të gjithë me bekimin qiellor. Të gjithë ata që shërbejnë me çfarëdo shërbimi ndihmoji që t’i kryejnë detyrat me ndërgjegje, që të jenë të durueshëm dhe të përvuajtur, që të jetojnë në mirësi dhe të gëzohen në Shpirtin Shenjt.

  Ruaji të pafajshmit, forcoji ata që bëjnë pendesë, ktheji mëkatarët dhe armiqtë e mbretërisë sate, kthej përsëri në vathën tënde. Shtrije lavdinë e emrit tënd çdo ditë e më shumë, jepu të gjithë njerëzve hirin që ta njohin të vërtetën dhe të shpëtojnë.

  Më në fund, po t’i paraqesim të gjithë njerëzit. Ki mëshirë për besimtarët e vdekur: për prindërit tanë, të afërmit, miqtë, bamirësit dhe për të gjithë ata, të cilët nuk i kujton askush. Na jep të gjithëve që bashkë me ta, ta gëzojmë gëzimin e përjetshëm dhe në lumturi, të të lavdërojmë dhe të të nderojmë në shekuj të shekujve. Amen!

  Kushtimi i Popullit shqiptar Zemrës së Krishtit

  O Zemra eukaristike e Jezu Krishtit, Zemër e Hyjit-Njeri, Shpëtimtarit të botës dhe Mbretit të mbretërve! Populli shqiptar pranon se nga mirësia jote e mori një vend kaq të mrekullueshëm, që në të të zhvillohet për nder e lavdi të emrit tënd, që këtu t’ia arrijë shpëtimit. Dhurata më e madhe që ia dha popullit tonë është feja, të cilën të parëve tanë ua predikoi Apostulli i popujve, Shën Pali, që na bëri pjesë të Kishës Katolike. Në këtë vend, në kurrizin tonë u thyen shpatat luftarake të Evropës dhe Azisë, por, pranë të gjithave, një pjesë e këtij populli të mbeti besnik dhe gjatë shekujve e ruajti të paprekur besimin të ty. Pranisë sate në mesin tonë, o Zot i gjallë, ia detyrojmë gjuhën, kulturën dhe çdo përparim të vërtetë dhe me vlerë. Duke njohur këtë mirësi, ne po të adhurojmë në urtinë tënde hyjnore, në pushtetin e dashurisë sate, me të cilin po të lutemi ta marrësh pushtetin mbi popullin tënd shqiptar, duke na bekuar nga i Shenjtërueshmi Sakrament. Jemi të vetëdijshëm për të gjitha fyerjet që ia kemi shkaktuar gjatë historisë Zemrës sate të shenjtë kur te kemi rënë mohit duke e shkelur ligjin e urdhërimeve të tua, duke të të braktisur, duke keqpërdorur dhuratat e tua për të të mohuar, duke u shpallur popull dhe vend pa Zot. Ne tani, si popull, të kërkojmë falje, po të lutemi që të jesh i mëshirshëm ndaj nesh, që ta marrësh sundimin tënd në zemrat tona, mbi fjalët dhe mendimet, zakonet, jetën tonë publike dhe private.

  Ty sot, së bashku me mua, po të kushtohet mbarë populli shqiptar, duke të të pranuar si Mbret të vetin dhe duke të të dorëzuar ty gjithçka është dhe gjithçka ka, Ty që je Udha, e Vërteta dhe Jeta; po ta lëshojmë në dorë krejt shpresën tonë, të bindur se e vërteta e besimit në Ty do të na lirojë, udha e urdhërimeve të tua do të na kthejë paqen, ndërsa pushteti i jetës eukaristike do të na rilindë si popull.

  Ty po të lutemi, o Mbreti ynë hyjnor, që me dashurinë e zjarrtë të Zemrës sate të ndezësh flakë edhe zemrat tona, që të kthehemi përsëri tek Ti dhe të rrimë besnikë ndaj teje në Kishën tënde. Ti na drejto, na beko që të kemi mundësi ta kryejmë detyrën tonë ndaj Atdheut, atë detyrë të cilën Ti, o Hyj, na ke besuar, që përmes nesh të sundosh në zemrat e të gjithë vëllezërve tanë, që kështu të gjithë së bashku si vëllezër të gëzohemi në Ty në Atdheun tokësor dhe në Atdheun qiellor. Amen!

  Kushtimi i familjes Zemrës së Krishtit

  Dobësia njerëzore dhe të rënat e jetës kanë mundësi që edhe familjen më të lumtur për pak kohë ta shkatërrojnë plotësisht. Përvoja jonë na mëson se kjo gjë, fatkeqësisht, ndodh shumë shpesh. Kundër këtij rreziku, Hyji u ndan bashkëshortëve hire të veçanta që nga çasti kur lidhin kurorën e martesës. Mirëpo, Shpëtimtari Hyjnor, në dashurinë e Zemrës së vet, i premton familjes edhe mbrojtjen e posaçme, sidomos atëherë kur familjet e nderojnë në mënyrë të veçantë. Ai i premtoi Shën Maragaretës Maria Alakok, se familjeve që e nderojnë Zemrën e tij, do t’u kthejë harmoninë, në qoftë se janë të ndara dhe se do të ndihmojë të gjitha familjet që janë në vështirësi. Pastaj, do të bekojë me bekim të madh secilin vend, në të cilin vendoset dhe nderohet figura e Zemrës së tij. Atyre që e nderojnë Zemrën e tij, do t’u dhurojë çdo hir të nevojshëm për gjendjen e tyre dhe nuk do të lejojë që të humbasë ndokush që i kushtohet Zemrës së tij.

  Miliona familje të krishtera besuan në këtë premtim të lumtur të Zemrës së Krishtit dhe iu kushtuan duke e zgjedhur për Zotërues të vetin. Përvoja i mësoi se shpresat e tyre nuk u zhgënjyen.

  Kushtimin e familjes mund ta bësh ditën e martesës, nëse këtë gjë nuk e ke ditur, bëje kushtimin e familjes në ndonjë të kremte të Shëlbuesit ose të premten e parë, ose në ndonjë përkujtim familjar. Sipas mundësisë, për këtë ngjarje përgatituni me një nëntëditësh të përbashkët, ndërsa, ditën e kush-timit, të gjithë pjesëtarët e familjes le të rrëfehen dhe le të kungohen. Atëherë, të gjithë së bashku në shtëpi bini në gjunjë para figurës së Zemrës së Krishtit dhe luteni lutjen që është më poshtë. Do të ishte shumë mirë në qoftë se gjatë këtij kushtimi të jetë i pranishëm edhe meshtari, por kjo nuk është e domosdoshme.

  Lutja e kushtimit të familjes Zemrës së Krishtit

  O Zemra e shenjtërueshme e Jezu Krishtit, ti ia dëftove Shën Margaretës Maria Alakok dëshirën për të sunduar në familjet e krishtera. Prandaj, ja po vijmë që sot të pranojmë haptas zotërimin tënd të pakufishëm mbi familjen tonë. Duam që ndër ne të lulëzojnë virtytet, me të cilat ti e ke premtuar paqen këtu mbi tokë. Duam që shpirtin e kësaj bote, të cilin ti e ke dënuar, ta largojmë sa më larg prej nesh.

  Zotëro, pra, mbi mendjen tonë, që të besojmë palëkundshëm në Ty. Zotëro mbi zemrën tonë, që të ndizemi me dashuri të zjarrtë për Ty. Këtë zjarr dashurie do ta ushqejmë duke marrë shpesh kungimin e shenjtë.

  O Zemra e shenjtërueshme e Jezu Krishtit, denjohu të rrish afër nesh, kur të mblidhemi; denjohu t’i bekosh veprimtaritë tona shpirtërore dhe të përkohshme, denjohu t’i shpërndash të gjitha kujdeset e tepruara, shenjtëroji gëzimet tona, zbuti vështirësitë tona. Në qoftë se dikush prej nesh i pafat të fyen, atëherë, o Zemra e shenjtërueshme e Jezusit, kujto dashurinë që ke për mëkatarët e penduar dhe fale mirësisht. Kur të trokasë çasti i fundit i jetës, kur të vijë vdekja dhe dhimbjen e vet ta vendosë mes nesh, atëherë të gjithë ne dhe të gjithë ata, me të cilët na duhet të shkojmë në amshim, edhe ata që mbeten këtu, le të jemi të forcuar me vendimet e tua të amshueshme. Do të na ngushëllojë mendimi se do të lindë dita, kur familja jonë përsëri do të gjendet së bashku në qiell, që atje të të lavdërojë dhe të të madhërojë për amshim në lavdinë e mirësisë sate.

  Zemra e papërlyer e Marisë dhe patriarku i lavdishëm Shën Jozefi le ta paraqesin këtë kushtim dhe le të na kujtojnë në të gjitha ditët e jetës sonë. 

  Rroftë Zemra e Mbretit dhe e Atit tonë!

  Pastaj lute një Ati ynë..., Të falemi, Mari..., Lavdi Atit... për pjesëtarët e vdekur të familjes, që edhe ata të kenë pjesë në gëzimin e atij çasti kur shëlbuesi e merr zotërimin në atë shtëpi, në të cilën edhe ata kanë banuar. 

  Në falënderim ndaj Zemrës hyjnore, që u denjua ta marrë familjen nën mbrojtjen e vet, të gjithë pjesëtarët e familjes së bashku le ta lusin këtë lutje: 

  Nderi dhe lavdia Zemrës së shenjtërueshme të Jezu Krishtit, që u tregua kaq i mëshirshëm ndaj nesh, dhe familjen tonë e bëri mbretëri të vogël të vetën dhe në shtëpinë tonë e vendosi fronin, që së bashku me ne të ndajë gëzimin dhe dhimbjen, që të na drejtojë me dashurinë e vet të pamasë. O Zemër hyjnore, ndajua hirin fëmijëve të tu të dobët, që me falënderim dhe me besnikëri të ecim sipas drejtimit tënd. Ndizi zemrat tona me zjarrin e dashurisë dhe Ti që je zemër butë dhe i përvuajtur, bëj që me gjithë zemër ta urrejmë mëkatin dhe mendje-madhësinë e botës. Shtëpia jonë le të jetë për ty vendbanim i dashur, siç ishte dikur shtëpia në Betani, ndërsa familjen tonë bëje të ngjashme me Familjen e shenjtë të Nazaretit. Lavdi, nderim dhe dashuri le të ketë në shtëpinë tonë për Zemrën e Krishtit! Le të ndërtohet mes nesh mbretëria e tij! Amen!

  Zemra e shenjtërueshme e Jezu Krishtit, mbroji familjet tona!

  Zemra e papërlyer e Marisë, lutu për ne! 

  Shën Jozef, lutu për ne!

  Në fund mund të këndohet ndonjë këngë në nder të Zemrës së Krishtit. Nëse është i pranishëm meshtari, le t’ia ndajë familjes bekimin. 

  Lutja e kushtimit e shën Margaritës Maria Alakok

  Ky është kushtimi i parë Zemrës së Krishtit, të cilin e bëri Shën Margarita Maria Alakok dhe e quajti: puna e shkurtër e kushtimit. E ka përparësinë, sepse vetë Shëlbuesi e porositi dhe ajo e shkroi sipas frymëzimit të tij.

  Unë ... po ia dhuroj dhe po ia kushtoj Zemrës së shenjtë të Zotit tonë Jezu Krishtit qenien dhe jetën time, veprat, mundimet dhe dhimbjet, dhe që nga tani dua që ta dua me gjithë shpirt, ta nderoj dhe ta lavdëroj. Ky është vullneti im i qëndrueshëm që të jem plotësisht e tij dhe sepse për dashurinë që kam për të, mohoj me gjithë zemër çdo gjë që nuk i pëlqen atij.

  Ty pra, o Zemra e shenjtërueshme, po të zgjedh si të vetmin qëllim të dashurisë sime, për mbrojtës të jetës sime, për siguri të shpëtimit tim, për ilaç kundër dobësisë dhe ndryshimeve, për shpërblyesin e të gjitha fajeve të jetës sime dhe për strehë të sigurt në çastin e vdekjes. 

  O Zemër plot mirësi, ti më shfajëso para Hyjit, Atit tënd, dhe largoji prej meje rëniet e merituara të felgrimit të tij. O Zemër përplot dashuri, në ty vendos krejt shpresën time, sepse më frikëson e keqja dhe dobësia ime, dhe kam shpresë në mirësinë tënde.

  Shkatërro, pra, në mua, çdo gjë që nuk të pëlqen dhe të kundërshton. Dashuria jote e pastër le të vuloset në zemrën time, që të mos të të harroj kurrë dhe të mos ndahem prej teje. Po të përbej në mirësinë tënde të pakufi, jep që emri im të shkruhet, sepse unë dëshiroj që fati dhe lavdia ime të jetë që të jetoj dhe të vdes si skllav i yti. 

  Kushtimi personal ndaj Zemrës së Krishtit

  Mbretëreshë e qiellit dhe nënë e dashur! Unë ..., edhe pse pa vlerë dhe i shkretë, i nxitur nga thirrja e Birit tënd të dashur, dëshiroj t’i kushtohem plotësisht Zemrës së tij duke njohur dobësinë, paqëndrueshmërinë dhe padenjësinë time. Këtë kushtim po e bëj në duart e tua o Nënë, që nga Zemra jote e papërlyer të më vijë ndihma që këtë kushtim ta zbatoj në jetë. 

  O Shpëtimtar hyjnor, Mbret mirësie dhe dashurie! Përplot falënderim, po pranoj me vetëdije me gjithë zemër thirrjen me të cilën më nxit që të bëj me ty besëlidhje me të cilën ti nuk fiton asgjë. Unë po ta besoj kujdesin për mua dhe për çdo gjë që kam. Në Zemrën tënde përplot dashuri, po e vendos shpirtin tim dhe shëlbimin; ty po ta besoj lirinë, përparimin në jetën shpirtërore, të gjitha dobësitë; po ta dorëzoj trupin tim, jetën dhe shëndetin, edhe ato pak vepra të mira, të cilat do t’i bëj e të cilat të tjerët do t’i paraqesin për mua deri sa të jem në jetë dhe pasi të vdes. Më në fund, po ta besoj familjen time, punët e mia, fitimet e mia. Të gjitha këto po ia dorëzoj kujdesit tënd hyjnor, që ti t’i drejtosh të gjitha sipas vullnetit tënd hyjnor. Jam i gatshëm të pranoj gjithçka, sido t’i përdorësh këto, i vetëdijshëm, se iu dorëzova Zemrës së Hyjit dhe mikut tim më të mirë.

  Nga ana ime po marr përsipër, që, sipas mundësive të mia, të angazhohem për përhapjen e mbretërisë sate. Sipas këtij njeti, po t’i paraqes të gjitha lutjet e mia dhe ofshamat e përshpirtshme, të gjitha punët e përditshme, vuajtjet, të cilat tashmë i pranoj, si edhe të gjitha pendesat, të cilat me vullnet të lirë do t’i marr mbi vete. Dua që çdo çast i jetës sime të të shërbejë për përhapjen dhe forcimin e mbretërisë sate dhe shpërblimin e fyerjeve që i bëhen Zemrës sate hyjnore. Bëj që të gjitha veprat e mia, deri në fund të jetës, ta kenë në vetvete vulën e zotërimit tënd mbi mua dhe vulën e dëmshpërblimit, dhe frymëmarrja ime e fundit le të jetë vepër e dashurisë apostolike dhe e flisë së plotë. Amen!

 • Gëzuar Kërshëndellat dhe Vitin e Ri 2015

  Frohe Weihnachten · Buon Natale · Merry Christmas · Feliz Navidad · Joyeux Noël

   “Të gjitha skajet e botës e panë shëlbimin e Hyjit tonë.” (Ps 98)

  ...Faleminderit për bashkëpunimin tuaj në ndërtimin e Mbretërisë së Hyjit!

  ...und herzlichen Dank für Eure Arbeit im Reich Gottes!

  ...e grazie di cuore del Vostro impegno per il Regno di Dio!

  ...and thank you for your all your efforts in the Kingdom of God! 

  Ta festojmë së bashku Kërshëndellat, ditëlindjen e Zotit tonë Jezu Krishtit. Kërshëndellat lë të jenë ditë  gëzimi dhe lumturie, ditë paqeje dhe dashurie. Të lejojmë që dashuria të ndodh në zemrat tona, që dashuria të lind çdo ditë rishtas, sepse Krishti bëhet i dukshëm në secilën dashuri mes njerëzve.

                                                             Ju uron, STAFI i Radio Marisë

 • Të dashur miq të Radio Marisë,
  po i afrohemi festës së lindjes së Zotit tonë Jezu Krishtit, Festa e Kërshëndellave.
  Shumë njerëz përmes bamirësisë, në këtë kohë dëshirojnë të bëjnë një të mirë në emër të besimit dhe të mirës së gjithmbarshme. Duke llogaritur të ardhurat tona na mungon një shumë e konsiderueshme për të përfunduar këtë vit pa borxhe dhe për të filluar vitin e ri pa brenga. Menduam që së bashku me ju ta organizojmë Mariatonën, pajtor i të cilës është Shën Jozefi. Mariatona fillon:Të premten nga ora 19.00 - 22.00
  Të shtunën nga ora 9.00 - 22.00
  Të dielën nga ora 14.00 - 22.00 drejtpërdrejt në Radio Mari
  Ju ftojmë të gjithë ju miq dhe bamirës të Radio Marisë që të merrni pjesë me kontributin e tuaj, në mënyrë të veçantë ju burrave që na familje luani rolin e Shën Jozefit.
  T'i ndërtojmë Jezusit Betlehemin në zemrat e vëllezërve dhe të motrave tona që në Valët e Radio Marisë në vazhdimësi ta gjejnë ngushëllimin dhe mbështetjen.
  Nëse dëshiron dhe ke mundësi na dërgo një kontribut për të cilin të jemi shumë mirënjohës.
  Beje në këto ditë të Mariatonës, me atë dashuri me të cilën Jozefi përpiqej që t'i shërbente Jezusit në Shpellën e Betlehemit! Dëgjoje Radio Marinë këtyre ditëve e në vazhdimësi dhe tregoj edhe dikujt tjetër ta bëj të njëjtën gjë edhe përmes adresës:
  http://www.radioamria.al
  Të ftojmë që edhe ti të bëhesh mbështetës e shpalljes së Fjalës së Zotit.
  Siç e di, RADIO MARIA ekziston vetëm fal bujarisë së dëgjuesve të saji.
  Të lutëm, na ndihmo që fjala e Zotit, Lajmi i gëzueshëm të shpallet në mbarë botën!
  Ju falënderoj nga zemra!
  Ju mund te ndihmoni në këto mënyra:

  NË SHQIPËRI 

  PRO CREDIT BANK
  LLOGARIA NË EURO: 600388970102
  KODI SWIFT: FEFAALFR
  IBAN: AL 45209516090000600388970102
  LLOGARIA NË LEKË: 600388970001

  INTESA SAN PAOLO BANK
  LLOGARIA NË EURO:1043631803
  KODI SWIFT: USALALTR
  IBAN: AL 25208110080000001043631803
  LLOGARIA NË LEKË:1043631801 

  UNION BANK
  LLOGARIA LEK: 112360429020117


  RAIFFEISEN BANK
  LLOGARIA LEK: 0000584625
  LLOGARIA EURO: 0001584625
  IBAN: AL27202110130000000001584625
   
  BANKA KOMBËTARE TREGTARE BKT
  LLOGARIA LEK: 402633875

  BANKA CREDINS
  LLOGARIA LEK: 00000424721

  NBG BANK
  LLOGARIA LEK: 31371010000013

  NË ITALI

  AMICI DI RADIO MARIA ALBANIA 
  ADRESA: VIA MAZZINI, 12 
  21020 CASCIAGO  (VA)

  BANCA PROSSIMA 
  PIAZZA PAOLO FERRARI 10 
  20121 MILANO 

  NR I LLOGARISE : 1000/00131525 
  IBAN: IT63 M033 5901 6001 0000 0131 525 
  BIC:  BCITITMX 

  NË ZVICËR

  VEREIN FREUNDE VOM ALBANISCHEN RADIO MARIA 
  BLATTENHEIMATSTR. 4
  9050 APPENZELL  CH

  APPENZELLER KANTONALBANK
  LLOGARIA NË CHF 90-125-8
  IBAN: CH8600763000115724145

  Mund të na kontaktoni në:
  Rr. Papa Gjon Pali II, Nr. 4, Fushë Kërçik, Babrru, Paskuqan, Tiranë, ShqipëriTel.:+355 4 2 346 346
  Sheshi Papa Gjon Pali II, Shkodër, Shqipëri Tel.:+355 22 24 08 52
  Sheshi Besëlidhja, Lezhë, Shqipëri Tel.:+355 215 24 97
  E-mail: info.alb@radiomaria.org director.alb@radiomaria.org 
  Facebook: Radio Maria Albania

   

 • Të dashur miq, GJATË MUAJ TETOR jam ne Italinë veriore për të promovuar Radio Marinë Shqiptare. Kam nevojë për bashkëpunimin tuaj.

  KENI MUNËSI TË GJITHË TË KENI DAB DIGITAL RADIO (Kushton 30Euro)

  TELEFONONI NË MUMRAT: 034260200560 ose 03494992008

  Mesha në Varese: E diel 5. 10. 2014 Ora 12

  Mesha në LEGNANO : E Diel 5.10.2014 Ora 15.30 fam. Santissimo Salvatore

  Nëse na dërgoni, një adresë të plot të një të afërmi ose të njohuri që keni në Itali brenda këtij muaj të Zojës Rruzare, pra nëse me dërgoni

  Emrin:

  Emrin e babës (nëse gruaja është e martuar emrin e burrit):

  Mbiemrin:

  Adresën e saktë të shtëpisë: 

  Rruga dhe numri:

  Qyteti dhe numri i postës:

  Emailin - (nëse e dini):

  Dhe numrin e telefonit:

  Atë ditë ju premtoj se do ta lus Rruzaren sipas njetit tuaj me dëgjuesit e Radio Marisë.

  Sa adresa me dërgoni aq rruzare do të lusim për ju!

  Këto të dhëna në Shqipëri mund t'i dërgoni në numrat e mesazheve të Radio Marisë:

  Në Shkodër: 0693333302

  Në Tiranë: 0693333301

  Adresa ime e Emailit është : plazraj@gmail.com

  Gjatë kësaj kohe do qëndroj në Legnano, më vonë do ju jap adresën dhe numrin e telefonit në të cilin do mund të më kontaktoni në Itali gjatë ditës.

  Ju lutem nëse doni shpërndajeni ketë mesazh. Paçi bekimin e Zotit dhe ndërmjetësimin e Zojës Rruzare!

  Te fala 

  Don Prekë Lazraj, drejtor i Radio Marisë

 • Të dashur miq, 
  nga data 3 deri me 30 tetor do jem ne Italinë veriore për të promovuar Radio Marinë Shqiptare. Kam nevojë për bashkëpunimin tuaj.

  Nëse më dërgoni, një adresë të plot të një të afërmi ose të njohuri që keni në Itali brenda këtij muaj të Zojës Rruzare, pra nëse me dërgoni:

  Emrin:

  Emrin e babës (nëse gruaja është e martuar emrin e burrit):

  Mbiemrin:

  Adresën e saktë të shtëpisë: 

  Rruga dhe numri:

  Qyteti dhe numri i postës:

  Emailin - (nëse e dini):

  Dhe numrin e telefonit:

  Atë ditë ju premtoj se do ta lus Rruzaren sipas njetit tuaj me dëgjuesit e Radio Marisë.

  Sa adresa me dërgoni aq rruzare do të lusim për ju!

  Këto të dhëna në Shqipëri mund t'i dërgoni në numrat e mesazheve të Radio Marisë:

  Në Shkodër: 0693333302

  Në Tiranë: 0693333301

  Adresa ime e Emailit është: plazraj@gmail.com

  Gjatë kësaj kohe do qëndroj në Legnano, më vonë do ju jap adresën dhe numrin e telefonit në të cilin do mund të më kontaktoni në Itali gjatë ditës.

  Ju lutem nëse doni shpërndajeni ketë mesazh. Paçi bekimin e Zotit dhe ndërmjetësimin e Zojës Rruzare!

  Te fala 

  Don Prekë Lazraj

  Drejtori i Radio Marisë

 • 14 maggio 2014 alle ore 19.53

   

   

  Biseda e hapur e Françeskut papë me seminaristët e meshtarët

  Bergoglio takon Kolegjet Papnore të Romës dhe në një bisedëme ta, tregon rreziqet e Kishës së sotme dhe asaj të nesërme: nga akademizmi, tek muhabetet  e grave, deri tek Maria që nga nënë, bëhet “vjehërr”. 

  Sëmundja e akademizmit

  “Ipeshkvinjtë – ka nënvizuar Papa, duke iu përgjigjur një pyetje drejtpërdrejt mbi formimin akademik – ju dërgojnë këtu që të diplomoheni, por edhe që të ktheheni në dioqezë, ku ju duhet të punoni në meshtari, si meshtarë”.

  Sipas Papës, në një kuptim të tillë, janë katër “shtylla” mbi të cilat bazohet formimi meshtarak: formimi shpirtëror, akademik, i bashkësisë dhe ai apostolik.  Këtu në Romë kultivohet shumë “formimi intelektual”, por nuk është e nevojshme të lihen pas dore tre shtyllat e tjera, sepse “që të katërta ndërveprojnë në mes tyre”.

  “Unë – ka thënë Bergoglio – nuk do ta kuptoja një prift,  i cili vjen të diplomojë  këtu në Romë dhe të mos e ketë një jetë bashkësie apo një kujdes për jetën shpirtërore: Mesha e përditshme, lutja e përditshme, leximi hyjnor, lutja personale me Zotin – apo jeta apostolike”. E ndarë nga të tjerat “purizmi akademik nuk bën mirë. Zoti ju ka thirrur të jeni meshtarë, të jeni presbiterë: kjo është rregulla themelore” ka theksuar Ati i shenjtë.

  Ai ka paralajmëruar edhe për një rrezik tjetër: “Nëse shihet vetëm pjesa akademike, është rreziku të rrëshqitet në ideologji dhe kjo e rëndon (e sëmur) edhe konceptin e Kishës”. Për ta kuptuar Kishën, në fakt, “është e nevojshme të kuptohet përmës studimit, por edhe nga lutja, nga jeta e bashkësisë dhe nga jeta apostolike”. Kur rrëshqasim mbi një ideologji – ka shpjeguar Françesku – sepse jemi 'makroqefali', për shembull, dhe i biem asaj rruge, do të kemi një ermeneutikë jo të krishterë, një ermeneutikë të Kishës ideogjike”.

  Aq më shumë, Kisha shihet “me sytë e të krishterit” e menduar “me mendjen e të krishterit”, e dashur “me zemrën e të krishterit”. Në rast të kundërt bëhet devijim, nëse jo “sëmundje”, ka nënvizuar  Papa dhe Kisha “keqkuptohet”. Prandaj është mirë që të këmbëngulet mbi punën akademike, por të kihet kujdes që ky aspekt të mos fitojë mbi jetën shpirtërore, atë të bashkësisë dhe atë apostolike.

  Seminari dhe jeta e bashkësisë: një “purgator” i nevojshëm 

  Në të njëjtin drejtim, Bergoglio i është përgjigjur më pas një seminaristi kinez, i cili kërkonte një këshillë se si të bëhet bashkësia e seminarit “një vend rritje njerëzore e shpirtërore dhe i ushtrimit të dashurisë meshtarake”. Françesku ka cituar fjalët e një ipeshkëvi të moshuar të Amerikës Latine: “Është shumë më mirë seminari më i keq, sesa të mos ketë seminar fare” “Nëse dikush përgatitet vetëm për meshtari, pa bashkësinë, kjo e dëmton”, ka pohuar Papa. 

  ‘Jeta e seminarit, d.t.th. jeta e bashkësisë, është shumë e rëndësishme”, sepse “është bashkëndarje mes vëllezërish, që ecin drejt meshtarisë, por që ka edhe probleme, luftë për pushtet, për ide, si dhe luftë të fshehur; dalin në pah veset kryesore: zilia, xhelozia...”. Por në të njëjtën kohë, dalin edhe gjërat e mira: miqësitë, shkëmbimi i ideve ...”. mund të themi se “jeta e bashkësisë nuk është parriz”, por “të paktën, purgator”, ka thënë Papa. Siç thoshte një shenjt jezuit: “Pendesa më e madhe është jeta në bashkësi”. E megjithatë “duhet të shkojmë përpara në jetën e bashkësisë”, ka këmbëngulur Ati i shenjtë, duke treguar “katër-pesë” rregulla si ndihmë për këtë ecje.

  Mos flisni pas shpine për njëri – tjetrin

  Para së gjithash, “kurrë, kurrë mos flisni pas shpine për të tjerët!”: “Nëse unë kam diçka kundër tjetrit apo ka diçka që nuk shkon sipas meje: duhet t’ia them në sy! Por ne klerikët, e kemi tundimin të mos i themi gjërat në sy, të jemi tepër diplomat, të kemi atë gjuhën klerikale, apo jo? Por, kjo na bën keq! Na bën keq!”.

  Ky është një ankim i zakonshëm i atyre bisedave që shkatërrojnë harmoninë e një bashkësie. Por kësaj radhe, Papa ka dashur të shpjegojë konceptin me fakte konkrete dhe duke iu kthyer kujtimeve, ai ka treguar se para 22- viteve, i sapo emëruar ipeshkëv, kishte marrë “një vendim pak tepër diplomatik” që kishte provokuar (nxitur) “pasojat që rrjedhin prej këtyre vendimeve që nuk merren në Zotin”.

  Duke i kërkuar një mendim sekretarit të tij të asaj kohe, një meshtari të ri të sapo shuguruar, “ai – tha Papa – më shikoi në sy e më tha: “Ke vepruar keq: nuk ke marrë një vendim atëror’ dhe tre-katër herë më ka thënë gjëra të tilla.... Me shumë respekt, por m’i ka thënë. Pastaj, kur është larguar, kam menduar: ‘Këtë nuk do ta largoj kurrë nga dëtyra e sekretarit: ky është vëlla i vërtetë! Ndërsa ata që t’i thonë gjërat e bukura përballë, e pas krahëve flasin ndryshe,…..”.

  Po ju them se “muhabetet nynykamëse janë helmi i një bashkësie” dhe që nëse është e nevojshme të bëhet diçka, duhet “të thuhet gjithmonë në sy, gjithmonë”. “E nëse nuk e ke guximin të flasësh në sy, - ka nxitur  Françesku Papë eprorit apo atit tënd shpirtëror, sepse ai do të ndihmojë, por kurrësesi mos shko nëpër dhomat e shokëve për të folur pas krahëve”. Thuhet se biseda të tilla janë punë grash -  ka shtuar Papa me simpati – por edhe ne meshkujt merremi mjaft me biseda të tilla dhe kjo e shkatërron bashkësinë”.

  … por të lutemi për njëri – tjetrin

  Pastaj një rregull tjetër është ‘lutja në bashkësi’. Një kujtim personal edhe mbi këtë pikë: pa i mbushur 20-vjeç, në kohën kur ishte student filozofie, “I rrëfeu atit të tij shpirtëror se është bërë nervoz me një person”. “Ai më ka bërë vetëm një pyetje: ‘Më thuaj, a je lutur për të?’ dhe nuk më tha asgjë më shumë. Unë i thashë: ‘Jo”. Dhe ai mbeti pa fjalë. ‘Kemi përfunduar’, më tha”.

  Ati i Shenjtë ka nxitur duke thënë: “Lutuni, lutuni për të gjithë pjesëtarët e bashkësisë, por lutuni më së pari për personat me të cilët kemi probleme ose për ata të cilët nuk i duam. Pasi që të mos e duash një person, shpesh është diçka natyrore, instinktive: por lutu dhe Zoti do të bëjë pjesën tjetër”. Pa shumë fjalë e me shumë lutje, “ju siguroj” – ka thënë Papa – që “bashkësia përparon, mund të jetohet mirë, mund të flitet mirë, mund të diskutohet mirë, mund të lutet mirë së bashku …”.

  Kujdesi për trazirat e zemrës: shkoni tek Maria, që është nënë dhe jo vjehërr

  Më pas, një student meksikan e ka pyetur Ipeshkëvin e Romës se në çfarë mënyre mund të arrihet të qëndrohet “vigjilent”, në mënyrë që “t’i qëndrojmë besnikë thirrjes”. Vigjilimi – është përgjigjur Papa – është një qëndrim i krishterë”. Etërit lindorë pohonin, se për të qenë vigjilent është e nevojshme që personi ta pyesë veten “çfarë ndodh në zemrën time?”. Duhet ta njohë mirë, nëse zemra ime është e trazuar apo është e qetë” – ka theksuar Françesku -, sepse në trazirë, “nuk mund të shihet çfarë është brenda”. Ashtu si deti. Nuk shihen peshqit, kur deti është me dallgë”.

  Anektoda për ato momente shqetësimi të brendshëm është “të hyhet nën mantelin e Shenjtes Nënës së Hyjit, siç sygjeronin Etërit rus. Antifona e parë latine “sub tuum presidium Sancta Dei Genitrix”, në fund thotë pikërisht këtë, ka kujtuar Papa: “Para së gjithash, të shkosh aty, është të presësh që të bëhet pak qetësi; me lutje, besim Zojës ...”.

  “Ndonjëri prej jush mund të më thotë: ‘Por o Atë, në këtë kohë të një modernizimi të mirë, të psikiatrisë, të psikologjisë, në këto momente trazimi, besoj se është më mirë të shkoj tek psikiatri të më ndihmojë ...”. “Nuk e përjashtoj këtë”, ka saktësuar Papa, por “para së gjithash të shkohet tek Nëna: sepse një prift që harron nënën e mbi të gjitha në momente shqetësimi, diçka i mungon. Është një prift bonjak: e ka harruar nënën e tij!”. E “të harrohet nëna është diçka e keqe…Për ta thënë në një mënyrë tjetër: nëse ti nuk do Zojën si nënë, sigurisht që do ta kesh si vjehërr, ë? dhe kjo nuk është e mirë!”. Kështu që “në momentet e vështira” duhet të bëjmë si fëmijët dhe të “shkojmë tek nëna gjithmonë”. “E ne – ka vënë në dukje Ati i shenjtë – jemi fëmijë në jetën shpirtërore: kjo nuk duhet harruar kurrë!”.

  Duke iu rikthyer pyetjes së seminaristit, ka nxitur duke thënë se të vigjilosh, “nuk është të shkosh në sallën e torturës”, por “të shohësh në zemër”. “Ne duhet të jemi zotërues të zemrës sonë. Çfarë ndien zemra ime, çfarë kërkon?” Çfarë më ka bërë të lumtur sot dhe çfarë nuk më ka bërë të lumtur sot? Mos e përfundoni ditën pa e bërë një gjë të tillë”. Kur ishte ipeshkëv, ai i pyeste  gjithmonë priftat e tij se si e përfundonin ditën: “Ishin gjithmonë të lodhur për punën e bërë në famulli, hanin darkë shpejt, shihnin pak televizor për t’u qetësuar …”, por mons. Bergoglio, sapo i takonte, i pyeste: “E nuk kaloni nga tabernakulli më parë?’. “Këto janë gjëra që na bëjnë të shohim se ku është zemra jonë”: “Një gjë e tillë nuk është një shqyrtim pafrytshëm i vetvetes”, ka theksuar Papa, por “është të njoh gjendjen e zemrës sime, jetën time, si po eci në rrugën e Zotit”.

  A do të jesh ‘drejtues’? vihu “në shërbim të…”. Përndryshe vetëm të vjen era qepë…

  Pastaj i ka ardhur radha një studenti filipinas, i cili i ka shprehur Papës dëshirën të shohë barinj që janë pikë referimi për botën e sotme, të aftë të drejtojnë, të udhëheqin dhe të komunikojnë. Për ta arritur këtë lloj “Lidershipi”, është vetëm një rrugë që duhet ndjekur: “shërbimi”. “Nuk ka rrugë tjetër – ka sqaruar Papa – Nëse ti ke shumë cilësi, por nuk je shërbëtor, udhëheqja jote do të bjerë, nuk shërben, nuk është e aftë të mbledhë”. Edhe në këtë rast ia vlen të përmendet diçka nga e kaluara: “Kujtoj një atë shpirtëror shumë të mirë: por njerëzit shkonin shumë  tek ai dhe shpesh nuk arrinte të luste breviarin. Në mbrëmje vonë, shkonte para Zotit dhe i thoshte: Shiko o Zot, nuk e kam bërë vullnetin tënd, por ama nuk e kam bërë as timin, ë?. Kam bërë vullnetin e të tjerëve! Kështu, të dy – Zoti dhe ai – ngushëlloheshin”.

  Shpeshherë, ka shtuar Françesku, “shërbimi është “të bësh vullnetin e të tjerëve”. “Bariu duhet të jetë gjithmonë i gatshëm për popullin e tij”, ai “duhet ta ndihmojë popullin të rritet, të ecë”. Përndryshe rrezikon të bëhet siç thoshte shën Augustini: bariu që ha mishin e deles së tij dhe veshet me leshin e saj.

  “Janë dy mëkatet e barinjve”, ka pohuar në fakt Papa: paratë dhe kotësia, “barinjtë afarista dhe barinjtë princa”. Të parët “i bëjnë punët për para”, të dytët “besojnë se janë më të mëdhenj (të lartë) se populli i tyre. Por “një bari që kërkon vetveten, qoftë përmes parave, qoftë përmes kotësisë, nuk është shërbëtor, nuk ka një udhëheqje të vërtetë, ka përforcuar Papa.

  “Përvujtëria, përkundrazi është ‘arma’ e parë e bariut. Gjërat tjera, mbi të gjitha kotësia, “është si qepa” thoshin monakët e shkretëtirës: “Ti, kur merr një qepë dhe fillon ta shfletosh, ti ndihesh kot dhe fillon ta shfletosh kotësinë. E ecën edhe një gjethe, edhe një, edhe një e në fund ti arrin në asgjë dhe ke vetëm erën e qepës”. Të qenurit të përvujtë “është e vështirë” ka pranuar Franesku, por është ende më e vështirë “të heqësh kotësinë nga një prift”. E të mos harrojmë që populli i Hyjit ‘të fal shumë gjëra”, por “nuk të fal nëse je një bari i lidhur me para, nëse je një bari i dhënë pas kotësisë dhe nuk i trajton mirë njerëzit: pasi ai jeton në kotësi, nuk i trajton mirë njerëzit”. 

  Si kur kundër virusit të “parave, kotësive dhe krenarisë”, - “tre shkallët që na çojnë të gjithëve në mëkat” – Bergoglio ka treguar disa virtyte: “afërsinë, përvujtërinë, varfërinë dhe flijimin” e mbi të gjitha “shërbimin”. ‘Kujtoj, ka shtuar ai – famullitarët e vjetër të Buenos Aires, kur nuk ishte telefoni – celular, sekretaria telefonike: flinin me telefon afër vetes. Nuk vdiste askush pa Sakramente. I thërrisnin në çfarëdo ore; ngriheshin dhe shkonin. Shërbim, shërbim ..., E kur isha ipeshkëv vuaja në shpirt, kur e thërrisja një famulli e më përgjigjej sekretaria telefonike... Kështu nuk ka Leadership! Si mundesh ti ta drejtosh një popull, nëse nuk e dëgjon, nëse nuk je në shërbim të tij?”.

  Nuk mund të ungjillëzohet pa “afërsi”

  I njëjti shpirt “shërbimi” duhet të kihet parasysh në ungjillëzim, ka pohuar Papa duke iu përgjigjur një meshtari meksikan. “Ungjillëzimi – ka thënë, supozon, të dalësh prej vetvetes, supozon dimensionin e trashendentes: trashendentja e adhurimit të Hyjit në soditje dhe trashendentja drejt vëllezërve, drejt njerëzve” “Afërsia” është thelbi i ungjillëzimit”; “Qëndrojuni afër njerëzve, të gjithë njerëzve, të gjithëve! Nuk mund të ungjillëzohet pa afërsi. Afërsi, por ama të përzemërt; afërsi dashurie”. 

  Predikimet e mërzitshme ...

  Mungesa e afërsisë krijon shumë probleme. Një ndër më kryesorët është “problemi i predikimeve të mërzitshme”. “Pikërsiht në predikim matet afërsia e bariut me popullin e tij”, ka spjeguar Ati i shenjtë. Për këtë arsye shërbejnë predikimet “e shkurtëra dhe konkrete”, që të mos jenë “konferenca”, por që të fillojnë nga njohja e personave që ju drejtohen, në mënyrë që “njerëzit ta kuptojnë”. 

  Sa e bukur është miqësia meshtarake!

  Pyetja e fundit, i është bërë Papës nga një student polak, i cili e ka pyetur Ipeshkëvin e Romës mbi “cilësitë njerëzore” që duhen kultivuar për të qenë figurë e Bariut të Mirë e për të jetuar “takimin mistik”. Asgjë më shumë e asgjë më pak se aftësia “të ndiesh, të dëgjosh personat tjerë” dhe “të kërkosh së bashku rrugën”,  është përgjigjur Papa. Përndryshe, “Bariu i Mirë nuk duhet të frikësohet. Ndoshta druan brenda, por nuk frikësohet kurrë. E di se Zoti e ndihmon”. 

  Në këtë këndvështrim, është mirë që Bariu të flasë e ta takojë Ipeshkëvin e tij: “Miqësia meshtarake është një thesar që duhet kultivuar mes jush:, ka rekomanduar Papa. Sigurisht, ka pranuar, ‘jo të gjithë mund të jenë miq të afërm, tre  - katër vëllezër njihen, flasin për problemet e tyre, për gëzimet e tyre si edhe për pritjet e tyre”.

  “Nëse do e gjeja një prift që do të më thoshte: ‘Unë nuk e kam pasur kurrë një mik’ do të mendoja që ky prift nuk ka përjetuar një prej gëzimeve më të bukura të jetës meshtarake”, ka thënë Papa. Ai e ka përfunduar fjalimin e tij të gjatë, intensiv dhe të lirë duke ju uruar të gjithëve – seminaristëve, nxënësve, rektorëve, meshtarëve – “që të jenë miq me ata që Zoyi jua vë përpara për miqësi”. “Miqësia meshtarake është një forcë durimi (këmbënguljeje), e gëzimit apostolik, e guximit, e sensit të humorit. Është  bukur, shumë bukur!”

  Afër studentëve të Lindjes së Mesme dhe të Ukrainës

  Në vazhdim të fjalimit të tij, Bergoglio ju është drejtuar studentëve nga Ukraina dhe Lindja e Mesme, dy vendeve të masakruara nga luftërat e dhuna, për të cilat edhe Kisha vuan. “Dua t’ju them që ju jam shumë afër në këtë moment vuajtjeje – Ju ka thënë Papa – me të vërtetë shumë afër; dhe lutem për ju”. 

 •  Maj - Qershor 2014

  Në vitin e dytë në vazhdimësi, 70 shoqatat e Radio Marisë, në të njëjtën kohë po i thërrasin dëgjuesit në të 5 kontinentet në Mariatonën e solidaritetit që porosinë e Krishterë të Radio Marisë ta sjellim ku ende nuk është e pranishme.

  Në muajin Maj dhe në fillim të qershorit 2014 në Shqipëri dhe në Kosovë, së bashku më të gjitha shoqatat e Radio Marisë në botë do ta fillojmë Mariatonën, d.m.th. programin e radios në të cilin të gjithë dëgjuesit do të marrin pjesë përmes bashkëbisedimit që ta jetojmë Mariatonën në mikrofonat e Radio Marisë në 5 kontinentet.

  Mariatona është ngjarje e Solidaritetit të Radio Marisë, që i kushtohet në radhë të parë kontinentit Afrikan, dhe i ka dy qëllime kryesore:

  • që projektin e Radio Marisë ta sjellim në 11 vende të reja që janë në udhën e zhvillimit;
  • të mbështesim aktivizimin e 19 frekuencave të reja në Afrikë që do të na lejonin të arrijmë 2.5 milion dëgjues të ri në Afrikë


  Në qoftë se me ndihmën e dëgjuesve në mbarë botën kemi mundësi të mbështesim 11 shoqata të reja dhe të aprovojmë lejet, miliona njerëz që jetojnë në kushte varfërie, luftërash dhe të vështirësive të ndryshme do të kenë mundësi të dëgjojnë porosinë e krishterë të Radio Marisë, që është porosi e paqes, dashurisë dhe e shpresës.

  Këto vende, në të cilat më mbështetjen që e morëm vitin e kaluar, po punohetr për zhvillime të reja  (për informacion më të hollësishëm shiko:www.mariathon.org):

  Afrikë: Guinea Equatoriale, Liberia, Madagaskari, Mali, Nigeria, Rep. e Guinesë

  Amerikë Haiti

  Asia: Makao, India

  Europë: Irlanda, Letonia

  Lejet për tu aprovuar janë këto:

  Rep. Demokratike e Kongos: 6 frequenca

  Kenia: 4 frequenca

  Zambia: 3 frequenca

  Uganda: 2 frequenca

  Rep. e Kongos: 2 frequeca

  Burundi: 2 frequenca

  Në përfundimin e këtij komunikimi po e sjellim këtu një mendim të Fançeskut Papë  për rolin e radios katolike që e përmbledhë në mënyrë të plotë misionin e Radio Marisë dhe bekimin të cilin vet ai e dha gjatë Mariatonës së parë të Radio Marisë në vitin 2013.

  Një radio katolike është predikatorja më e afërme që e kemi.
  Është vendi prej të cilit i shpallim vlerat njerëzore, vlerat fetare
  e mbi të gjitha e shpallim Jezu Krishtin

  Françesku Papë

  E bekoj në mënyrë të veçantë "Mariatonën" e Familjes Botërore të Radio Marisë, i ftoj të gjithë njerëzit vullnet mirë të 65 vendeve të botës në 5 kontinentet që të marrin pjesë në këto ditë misionare

  Françesku Papë

 • Të dashur miq, muaji Maj është muaji që i kushtohet Virgjërës Mari. Radio Maria në Shqipëri dhe në mbarë botën organizon MARIATONËN 2014 
  Nderoje Zojën, ndihmoje shpalljen e Fjalës së Zotit në mbarë botën. 
  Tregoje dashurinë tënde konkrete dhe bëhu pjesë e Mariatonës me lutje, flijim dhe me dhuratën e dashurisë duke e mbështetur në mënyrë financiare këtë projekt të rëndësishëm. Të vrapojmë së bashku në këtë Mariatonë të DASHURISË. 
  ZOJA E BEKUAR TË PRET edhe ty me kontributin tënd konkret. Na shkruaj tek mesazhe se cili është kontibuti yt dhe si do ta dhurosh, ne kontributin tënd do ta bëjmë të njohur përmes Radios.
  Në mënyrë të vecantë ta jetojmë MARIATONËN ME 9; 10; dhe 11 Maj 2014 – por edhe kur të vijmë në famullinë tuaj. Zoti ju bekoftë!

   

Pagina 1 di 3 1 2 3 > >>